Kultur


Kulturværft är stadens fantastiska kulturhus, som visar alla sidor av kultur i en exceptionell byggnad. När varvsindustrin gick i graven, rev man inte byggnaderna utan kompletterade dem med en ny spännande arkitektur, som binder samman husen i en segelinspirerad fasadstruktur. Kulturhuset rymmer ett hypermodernt mediabibliotek i tre våningar, stor teater- och konsertsal, en mindre scen, utställnings- och konferensmöjligheter, en utsiktsplattform och den trivsamma restaurangen Spisestuen. Mer information med adress, öppettider, priser och program på www.kuto.dk

M/S museet för sjöfart
Granne med kulturhuset ligger det nya osannolika undergroundmuseet för sjöfart. Museet är nämligen inbyggt i en gammal torrdocka och ligger under jord. Den mycket spännande arkitekturen är ritad av den berömda arkitektgruppen BIG. Utställningar och interaktiva installationer berättar om Danmark som sjöfartsnation. Det finns också tillgång till databaser, arkiv och bibliotek. Och naturligtvis ett café med underjordisk utsikt och en butik.
Mer information med adress, öppettider, priser och program på www.mfs.dkKulturhuset Toldkammeret
Kulturhuset i den gamla tullkammaren vid Havnepladsen erbjuder fina konserter, utställningar och uppträdanden av olika slag hela året om.

Marienlyst Slott
I det tidigare kungliga lustslottet finns väl bevarade interiörer i Ludvig XVI stil och en underbar park i engelsk stil. Stora rhododendron blommar på våren. Bakom slottet finns en minnessten vid Hamlets grav och Ophelias källare. Slottet är öppet för allmänheten och här visas regelbundet olika intressanta konstutställningar. Under 2009-2010 renoveras slottet.
Men parken är öppen för besökare.

Helsingør Pigegarde
Varje fredag från maj till och med september marscherar och spelar Helsingör Pigegarde på Helsingørs gator. Det är en återkommande tradition. I december klär de om till julutstyrsel och uppträder som "Nissegarde".

Axeltorv
I hjärtat av Helsingør ligger detta mysiga torg. Här står Utzon Francks staty av Erik av Pommern, som grundade staden och införde Öresundstullen. Torget kantas av trevliga kaféer och barer med gott danskt öl och på torgdagar är handeln livlig.

Kulturværft
+45 49 28 37 47
Allegade 2, Helsingør, Denmark www.kuto.dk

Toldkammeret Culture Centre
+45 49 28 37 47
Havnepladsen 1, Helsingør, Denmark www.kuto.dk
M/S Maritime Museum
+45 49 21 06 85
Ny Kronborgvej 1, Helsingør, Denmark
www.mfs.dk

Marienlyst Palace
+45 49 28 18 30
Marienlyst Allé 32, Helsingør, Denmark
www.helsingormuseer.dk

Utskriftsvänlig