Sveriges Keramikbygd


Skåne Nordväst kan med rätta kallas Sveriges keramikbygd med fler än sextio keramiker och keramikverkstäder som lockar hundratusentals besökare varje år.

Höganäs Keramik - Iittala Outlet
Sedan nästan hundra år tillbaka har Höganäs Keramik varit banbrytande inom keramiken och lyckats kombinera sina keramiska anor med modern design. Idag är flera av Sveriges bästa formgivare knutna till Höganäs Keramik som ingår i littalakoncernen.

Höganäs museum
Här kan du studera den moderna konstkeramikens utveckling i en förnämlig samling med representativa verk av de olika konstnärerna.

Wallåkra Stenkärlsfabrik
Söder om Helsingborg i Vallåkra ligger ett riktigt guldkorn, Wallåkra Stenkärlsfabrik från anno 1864. Här hämtas leran direkt på den egna tomten. Man drejar för hand varefter leran bränns och saltglaseras i den koleldade rundugnen. Fabriken har blivit ett aktivt kulturcentrum och den tillhörande krogen är belägen i ett magasinhus med en porlande bäck rakt under.

Raus Stenkärlsfabrik
Sedan 1911 har man drejat i Raus och bränt i den koleldade ugnen. Du kan fortfarande köpa de klassiska Raus-krusen med sin unika glasyr. Till fabriken hör ett konstgalleri, Yoshio Nakajima Art Center. Stenkärlsfabriken ligger en kilometer öster om Råå.

Söderåsens Nationalpark
Välkommen in i Skånes vildmark. Här finns norra Europas största sammanhängande lövskogsområde. Det är tyst, vackert och doftar gott! Entréerna till nationalparken finns både i Skäralid och Röstånga. Söderåsen inbjuder till sköna aktiviteter som att vandra, paddla kanot, fiska, cykla, rida och mycket mera.
Höganäs Keramik - Iittala Outlet
+46 (0)42-36 11 31
Gärdesgatan 7, Höganäs
www.iittalaoutlet.se www.hoganaskeramik.se

Höganäs Museum
+46 (0)42-34 13 35
Polhemsgatan 1, Höganäs, Sweden www.hoganasmuseum.se
Wallåkra Stenkärlsfabrik and
Restaurant
+46 (0)42-990 31
Drejarstigen, Vallåkra, Sweden www.wallakra.com

Raus Stenkärlsfabrik
+46 (0)42-26 01 30

Söderåsen National Park
www.soderasen.se

Utskriftsvänlig