Helsingborg Museer


Dunkers Kulturhus
Se www.dunkerskulturhus.se

Beredskapsmuseet
Norr om Helsingborg, öster om Domsten, finns ett spännande museum som till vissa delar ligger i en underjordisk militär anläggning från 1940. Museet ger besökarna en upplevelse om hur det var under andra världskriget i Sverige. I den 400 kvm underjordiska stridsledningscentralen visas fotografier och föremål från andra världskriget. Här finns även tunga kanoner att beskåda. I en flyghangar finns ett 40-talscafé.

Fiske- och Sjöfartsmuseet
Det lilla pittoreska Råå som ligger söder om Helsingborg har en gång i tiden varit Sveriges största fiskeläge. I hamnen ligger helt naturligt ett fint Fiske- och Sjöfartsmuseum, Råå museum, som visar fiskebåtar och utrustning, fartygsmodeller, galjonsfigurer och mycket mera. Man kan gå in i en kajuta, en fiskarstuga och se en gammeldags skeppshandel.

Medicinhistoriska Museet
Museet ligger i det gamla barnsjukhuset från 1888, där de två runda vårdsalarna på ett karakteristiskt sätt präglar arkitekturen. Museet innehåller vårdutrustning från hela 1900-talet.

Idrottsmuseet
Helsingborg har en egen imponerande idrottshistoria. De ärorika bragderna av fotbollsspelaren Kalle Svensson och Formel 1-föraren Gunnar Nilsson har dokumenterats på museet. Här finns naturligtvis också ett omfattande material om Henrik Larsson samt Risto Karvinens trästaty av honom.
World War II Museum
+46 (0)42-22 40 39
Djuramossa, Viken (sign by Road 111)
www.beredskapsmuseet.com

The Fishing and Maritime Museum
+46 (0)42-26 11 31
Hamnplanen, Råå, Sweden
www.raamuseum.se
The Medical History Museum
+46 (0)42-406 12 79
Bergaliden 20, Helsingborg, Sweden.
www.medmuseet.se

The Sports Museum
+46 (0)42-13 39 00
Mellersta Stenbocksgatan 10, Helsingborg, Sweden.
www.hbgidrottsmuseum.se

Utskriftsvänlig