Helsingör Sevärdheter
Kronborg - Hamlets slott
Tack vare Shakespeares Hamlet är Kronborg en av Danmarks mest kända byggnader och numera även med på UNESCOS lista över världens kulturarv. Den som idag besöker slottet, kan återfinna mycket av dess forna prakt och storhet. Här finns Nordens största riddarsal, en vacker slottskyrka, mäktiga bastioner, Rådssalen med de sju kungliga gobelängerna och de ohyggliga och mörka fängelsehålorna kasematterna där den nationella hjälten Holger Danske välkomnar sina besökare.

Kronborgs kanonutsikt
Från slottets största torn kan man njuta av en fantastisk utsikt över Öresund och Skåne. Man har också möjlighet att beskåda Kronborgs kanoner som är de äldsta i världen som fortfarande är i bruk. De används bland annat på drottningens födelsedag.Hamlet Sommer
I augusti varje år arrangeras Hamlet Sommer på Kronborg. Det är ett festspel med danska och internationella uppsättningar av Shakespeares klassiska drama om prins Hamlet. Under årens lopp har många stora skådespelare stått på scenen på Kronborgs borggård.

Karmeliterklostret och Sct. Mariæ kyrka
Klostret grundades år 1430 och är en av de vackraste och mest välbevarade klosteranläggningarna i norra Europa. Här går man genom klostergångar, musikrum och refektoriet. I Sct Mariæ kyrka finns fina välbevarade väggmålningar och den nyligen renoverade orgeln som Buxtehude, den tyska kompositörens spelade på när han var organist här under 1660-talet.

Domkyrkan Sct. Olai
Den äldsta delen av kyrkan är från 1200-talet, men den fullbordades inte förrän 1480-1559. Barockstilen präglar interiören. Det karakteristiska kyrktornet är 68 meter högt.

Kronborg Castle
+45 49 21 30 78
Kronborg Slot, Helsingør, Denmark www.kronborg.dk
The Carmelite Monastery and Church
of St. Mary
+45 49 21 17 74
Sct. Anna Gade 38, Helsingør, Denmark www.sctmariae.dk

Cathedral St. Olai
+45 49 21 04 43
Sct Anna Gade 1, Helsingør, Denmark www.helsingoerdomkirke.dk

Utskriftsvänlig